Кутя на Різдво 2015 рецепт з фото![]() На Різдво кутя вважається обов'язковою стравою. Вона присутня на столі під час святкового застілля, яке відкривається ложечкою саме цього частування. Після трапези всі гості ще раз прикладаються до куті, вимовляючи слова побажань один дугу. Тобто це блюдо можна вважати найголовнішим на Різдвяних колядках і бенкеті. Тому готувати його необхідно особливо ретельно, щоб не червоніти за якість, смак, зовнішній вигляд і так далі. Як готувати кутю на Різдво?Треба сказати, що рецептів цієї страви безліч. Далеко не кожна господиня тепер використовує пшеницю. Це раніше її зберігалося в коморах видимо-невидимо. Тепер же, піди пошукай даний зерно. Все більше крупи по прилавках лежать. Але це не біда. Рецептура настільки демократична, що дозволяє замінити один інгредієнт іншим без особливого впливу на якість і смак куті. Інгредієнти: Головна проблема - пшениця. Її раніше не просто варили кілька годин, а ще й товкли. Рекомендується так і вчинити. Для початку помити зерна, в глибоку миску потовкти їх товкачем до тих пір, поки не відійде лушпиння (полова). Тепер можна варити. Процес цей не швидкий. Пшеницю тримають на вогні не менше години. Рекомендується поставити горщик із зерном в духовку. Нехай нудиться кілька годин, поки пшениця не побіліє. Так смак буде більш насиченим і традиційним. Мак - подрібнити. Для цього процесу відмінно пристосували кавомолку. Потім залити утворену макову борошно окропом. Дати постояти кілька хвилин. Процідити через марлю і додати до зерна. Всі інші інгредієнти порізати дрібними шматочками (горіхи, цукати) і туди ж. Мед необхідно розігріти. Все перемішати. Коли маса охолоне, помістіть її в холодильник. Різдвяна кутя готова. Що можна в рецепті Куті міняти?Щоб зрозуміти, що таке кутя, як страву, і складати рецепт самостійно, необхідно засвоїти, що це страва, що складається з зерна (крупи) і солодощів. Інше - плід вашої фантазії і смаку. Так, нині часто пшеницю міняють на рис. Це дещо не традиційно, але допускається. Щоб отримати смачну кутю, рис потрібно так само варити в духовці, добре промивши його в проточній воді. Заливають крупу в пропорції один до двох (вода) і доводять до готовності. Справжня ж кутя на Різдво готується з суміші зерен: пшениця, ячмінь, перловка. В принципі, можна залишити тільки останню крупу. Теж смачно виходить. Тепер про добавки. Крім традиційних маку та горіхів, у кутю додають варені сухофрукти, родзинки, цукати, ягоди з варення, навіть цукерки - кульки. Тут простір для кулінарів величезний. Фантазуй згідно власних уподобань і тонкого смаку. Тільки не рекомендується викидати з рецепту мак і мед. Без них вже не різдвяна кутя вийде, а зовсім інша їжа. |
Реклама